March 9, 2021

Wat is meditatie en hoe kan het helpen?

Meditatie is het beoefenen van het opruimen van de geest van opdringerige gedachten en het bereiken van een gevoel van innerlijke rust en vrede. Een persoon kan hiervoor verschillende technieken gebruiken, zoals focussen op ademhaling of visualisatie. Sommige mensen kiezen ervoor om elke dag dertig minuten of langer te mediteren, terwijl anderen een paar minuten mediteren wanneer ze zich overweldigd of gestrest voelen.

Zijn lessen noodzakelijk?

Veel praktijken en professionals houden meditatie 101 of meditatie, beginnerslessen. Het kan nuttig zijn om deze bij te wonen of in te schrijven als iemand nog nooit eerder heeft gemediteerd of begeleiding wil van iemand die meer ervaring heeft. Controleer of deze lessen beschikbaar zijn bij een plaatselijke gemeenschapscollege, een spiritueel centrum of bij een erkende therapeut of psycholoog.

Het is echter mogelijk dat een les niet nodig is voor iedereen die wil Leren mediteren. Sommigen kunnen leren van YouTube-video’s, artikelen lezen of door een eenvoudige techniek te oefenen. 

Basismeditatie omvat het vinden van een plaats waar afleiding van buitenaf wordt geëlimineerd, waarbij de nadruk ligt op in- en uitademen en het opruimen van de geest. Sommigen kozen ervoor om kalmerende muziek of kaarsen te gebruiken.

Voordelen van meditatie

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat regelmatige meditatie kan leiden tot verbeterd fysiek en mentaal welzijn. De belangrijkste voordelen zijn onder meer verminderde stress, positieve gevoelens, angstbeheersing, beter zelfbewustzijn, verhoogde concentratie, verbeterde slaap en verlaagde bloeddruk. Velen vinden meditatie een goede manier om je voor te bereiden op dagelijkse stressfactoren, inclusief werkverantwoordelijkheden.

Stressvermindering kan een persoon op verschillende manieren helpen zijn of haar kwaliteit van leven te verbeteren. Ten eerste betekent het kunnen beheersen en beheersen van stress dat het lichaam niet in een staat van ontsteking komt. Dit is in verband gebracht met problemen met het vrijkomen van overtollig cortisol, wat kan leiden tot verhoogde bloeddruk en buikgewicht. Overmatige ontsteking in het lichaam kan ook leiden tot de ontwikkeling van ziekten en problemen met het immuunsysteem veroorzaken.

Hoewel meditatie ernstige of ernstige gevallen van angst misschien niet kan genezen, kan het de meeste milde vormen helpen beheersen. Meditatie kan ook gunstig zijn voor meer matige of ernstige gevallen als onderdeel van een algemeen behandelplan. Het kan symptomen van angst in de loop van de tijd verminderen, zoals obsessieve-compulsiviteit, overmatige angst en zorgen, sociale angst en paranoia.

Aan de slag

Iets nieuws beginnen kan op zichzelf gevoelens van angst opwekken. Het starten van een mindful meditatiebeoefening hoeft echter niet stressvol of overweldigend te zijn. Er zijn online bronnen, waaronder begeleide eenvoudige meditaties die een persoon kan proberen te zien waar meditatie om draait. Sommige van deze begeleide opnames duren slechts enkele minuten.

Online muziekapps en abonnementsservices hebben ook meditatiemuziek en begeleide mindful meditaties die kunnen worden gebruikt om een ​​beginner of zelfs iemand die gevorderd is in de praktijk te helpen. Het belangrijkste is om er niet te veel druk of gedachte in te leggen. Het is beter om langzaam te experimenteren en meditatie te beschouwen als gelijk aan ‘lichaamsbeweging’.